Default tekst.
Kopieër link Open printversie Stuur Whatsapp bericht Voeg toe aan nieuwe training
Voeg deze oefening toe aan een training. Toevoegen aan nieuwe training
Door een oefening aan je favorieten toe te voegen kan je deze oefening later eenvoudig terugvinden. Hiervoor moet je ingelogd zijn.
Inloggen Account aanmaken
Default tekst.
logoInloggen
Header image
Rebounden (oefenvormen) Deze categorie bevat statische oefeningen die draaien om het afvangen van de bal na een schot.

Alle oefeningen richten zich op de dynamische rebound.

Doelgroep Ten opzichte van de partijvormen zijn de oefeningen in deze categorie simpel, overzichtelijk en met een hoge frequentie. Kies voor oefeningen in deze categorie als het hiervoor genoemde belangrijk vind, of voor de partijvormen als je zo veel mogelijk wedstrijd-echt wil oefenen.
Opstelling Eerst rennen, dan vangen
Doel Dit is een geïsoleerde oefening om de dynamische rebound te oefenen. Spelers moeten vanuit de beweging inschatten waar de bal terecht komt en deze zo snel mogelijk pakken. Omschrijving De bal begint onder de korf en wordt uitgegooid naar de speler voor de paal. Deze schiet.
De speler onder de paal rent ondertussen naar het dopje en weer terug en probeert de bal binnen 1 stuit af te vangen. Variaties- Als het gelukt is om de bal na maximaal 1 stuiter af te vangen mag de rebounder ook nog een keer schieten.

- Speel met 2 rebounders onder de korf, die eest beide naar een ander dopje rennen en daarna het duel aan gaan. UitdagenderZet het dopje verder weg.
Daag spelers uit om de bal zonder stuit af te vangen. Opstelling
Opstelling Rebound duel
Doel Snel reageren op waar de bal terecht komt en niet bang zijn om het duel aan te gaan. Omschrijving De speler met de bal schiet en zodra de bal los is rennen de andere spelers naar de korf om de bal af te vangen. Degenen die dit lukt mag daarna schieten, nadat iedereen eerst weer bij een pion is gaan staan.

Motiveer het willen pakken van de bal extra door er een wedstrijdje van te maken wie als eerste een x aantal doelpunten gescoord heeft. VariatiesJe kan de schutter zelf ook mee laten vangen. Opstelling
Opstelling Snel rebounden
Doel Zo snel mogelijk de bal afvangen, het liefst zonder dat deze stuitert. Omschrijving De schutter en de rebounder doen een wedstrijd wie de meeste doelpunten maakt. De rebounder mag alleen schieten als hij de bal na maximaal 1 stuiter vangt.

De achterliggende gedachte is dat de schutter vaker zal mogen schieten, maar de rebounder als hij mag schieten dichtbij staat. UitdagenderDe rebounder moet de bal zonder stuit vangen om te mogen schieten. Opstelling
Opstelling Eigen schoten rebounden
Doel Spelers aanleren om na een schot ook zelf te proberen om de bal te vangen. Omschrijving De schutters schieten van de dopjes die op verre schotafstand liggen. Na het schot gaan ze hun eigen bal afvangen. Als dit na maximaal 1 stuiter lukt mag er nog één keer geschoten worden van de plek waar de bal gepakt is. Lukt dat niet, dan weer naar een dopje toe.

Maak er een wedstrijdje van, wie er als eerste een bepaald aantal punten heeft. Hierdoor worden spelers vanzelf gemotiveerd om de bal na maximaal 1 stuiter te pakken, want waarschijnlijk is dit tweede schot van dichter bij de korf. Je kunt er ook voor kiezen om dit tweede schot bij een doelpunt 2 of 3 punten waard te laten zijn.

Het is belangrijk er op te letten dat het schot niet teveel lijdt onder de drang om meteen weg te willen rennen. Opstelling