Default tekst.
Kopieër link Open printversie Stuur Whatsapp bericht Voeg toe aan nieuwe training
Voeg deze oefening toe aan een training. Toevoegen aan nieuwe training
Door een oefening aan je favorieten toe te voegen kan je deze oefening later eenvoudig terugvinden. Hiervoor moet je ingelogd zijn.
Inloggen Account aanmaken
Default tekst.
logoInloggen
Header image
Rebounden (partijvormen) Met de oefeningen in deze categorie stimuleer je spelers om bij een schot voor de bal te gaan (dynamische rebound).

Doelgroep Ten opzichte van de oefenvormen zijn de oefeningen in deze categorie allemaal partijvormen. Kies voor deze oefeningen als je zo veel mogelijk wedstrijd-echt wil oefenen en voor de oefenvormen als je simpelweg zo veel mogelijk wil oefenen.
Opstelling Rebound partijvorm #1
Doel In een partijtje het (aanvallend) afvangen van de bal extra motiveren, zodat de spelers er actief op gaan oefenen en het meer en meer automatisme wordt. Omschrijving Speel met 3 aanvallers en 2 verdedigers op 1 paal.

De opdracht voor de aanval is om zo veel mogelijk punten te verzamelen, waarbij met een schot de korf raken 1 punt is en een doelpunt scoren 3 punten.
De aanval heeft 3 levens en iedere keer dat de verdedigers een schot afvangen gaat er een leven af. Na een onderschepping in de passing gaat de bal zonder consequenties terug naar de aanval.

Hoeveel punten kan de aanval verzamelen voor de levens op zijn? Daarna wisselen van functie. VariatiesDezelfde oefening kan ook op 2 palen die 5-6 meter uit elkaar staan. Dat zorgt mogelijk voor gevarieerdere aanvallen, waardoor de rebound acties interessanter worden. UitdagenderSpeel met 3 aanvallers en 3 verdedigers. Opstelling
Opstelling Scoren vs rebounden
Doel Zowel in de aanval als in de verdediging proberen de bal af te vangen na een schot.

De opdracht motiveert de aanvallers om na een schot in balbezit te blijven en de verdedigers om de bal juist na een schot te onderscheppen. Omschrijving Er wordt 3 tegen 3 gespeeld op 1 paal.

Opdracht voor de aanval: Behaal 7 punten, waarbij een doelpunt 2 punten waard is en een schot dat de korf raakt 1 punt.
Opdracht voor de verdediging: Vang 3x de bal af na een schot.
De aantallen kunnen vanzelfsprekend aangepast worden om een evenwichtige strijd te creëren.

Na een doelpunt of onderschepping krijgt de aanval de bal weer terug. Zo blijft hetzelfde team aanvallen tot 1 van beide teams het doel bereikt hebben. EenvoudigerOm het rebounden actief te kunnen oefenen is het belangrijk dat er veel geschoten wordt. Is dit niet het geval, help dan als trainer mee in de passing of speel met een aanvaller meer / verdediger minder. Opstelling
Opstelling Rebound partijvorm #2
Doel In een partijtje het (aanvallend) afvangen van de bal extra motiveren, zodat de spelers er actief op gaan oefenen en het meer en meer automatisme wordt. Omschrijving Speel 2 tegen 2, of eventueel 3 tegen 3. De oefening kan op 1 paal of op 2 palen.

Het scoren van een doelpunt levert 1 punt op. Een aanvallende rebound na een schot dat de korf geraakt heeft levert 2 punten op.
Speel korte rondes en wissel indien mogelijk de teams door voor andere tegenstanders. EenvoudigerHet is enkel een reboundoefening als er voldoende geschoten wordt. Is dat niet het geval, overweeg dan als trainer mee te spelen in de aanval of om met een 'kameleon' te spelen. Deze speler hoort dan altijd bij de aanval en mag ook schieten. Opstelling
Opstelling Bewegen na het schot
Doel Deze oefening richt zich op het in beweging komen bij een schot, wat gestimuleerd wordt door de extra opdracht (het pakken van een lintje). De situatie zelf is niet van toepassing op een normale korfbalwedstrijd, maar de vaardigheid/gewenning die je hier mee aanspreekt wel. Omschrijving Er zijn 3 aanvallers en 3 verdedigers. In ieder hoek van het veld staat een pion (vier in totaal), om twee pionnen ligt een lintje.

Zodra er geschoten wordt zijn er twee opdrachten:
1) Vang de bal af.
2) Pak een lintje.

Iedere actie is een punt waard, dus met 1 bal en 2 lintjes kunnen er in totaal drie punten verdiend worden. De bal gaat naar het team met de meeste punten, dit team begint gelijk met aanvallen (voorkom een lange onderbreking van het spel).
Voorbeeld: Een aanvaller schiet en een andere aanvaller vangt de bal af. Echter pakken twee verdedigers ieder een lintje. De verdedigers hebben meer punten (2), dus de bal gaat naar het andere team en er wordt gewisseld van functie.

Een doelpunt telt alleen als het aanvallende team minimaal twee punten pakt. VariatiesHou de spelers scherp door af en toe tijdens het spel een lintje te verplaatsen naar een andere hoepel. Opstelling