Default tekst.
Kopieƫr link Open printversie Stuur Whatsapp bericht Voeg toe aan nieuwe training
Voeg deze oefening toe aan een training. Toevoegen aan nieuwe training
Door een oefening aan je favorieten toe te voegen kan je deze oefening later eenvoudig terugvinden. Hiervoor moet je ingelogd zijn.
Inloggen Account aanmaken
Default tekst.
logoInloggen
Header image
Schoten voorkomen Het voorkomen van schoten draait om de technische/motorische vaardigheden om dicht bij een aanvaller te blijven, maar zeker ook om de wil van de verdediger om er alles aan te doen om een schot tegen te voorkomen. De opzet van de oefeningen in deze categorie richt zich op het tweede, op het maximaal motiveren van verdedigers om hun tegenstander niet te laten schieten.

Doelgroep Deze categorie heeft geen specifieke doelgroep.
Opstelling Actief verdedigen in 1 tegen 1
Doel Met deze oefening train je de verdediger om te voorkomen dat de aanvaller kan schieten.
De opzet van de oefening zorgt voor de motivatie en vanuit de coaching kan je aansturen op het continue binnen armslengte meebewegen. Omschrijving De opzet is als die van een standaard 1 tegen 1 oefening. Bij een paal heb je een aangever, verdediger en aanvaller. Een vak afzetten met 4 dopjes kan belangrijk zijn om te voorkomen dat er van (erg) ver geschoten wordt, waardoor het vervolgens onrealistisch wordt voor de verdediger.

Om de verdediger de juiste motivatie mee te geven zijn er deze 2 extra regels:
1) Er wordt van functie gewisseld bij 3 verdedigde schoten (of schoten waarbij door de verdedigende druk niet geschoten kon worden).
2) De aanvaller moet bij het ontvangen van de bal verplicht schieten.

Wees kritisch of een schot echt verdedigd is, bijvoorbeeld door er als trainer bij te staan of door af te spreken dat de verdediger bij het schot (of poging daartoe) de bal moet aanraken. UitdagenderMet een klein vak ligt de focus op het verdedigen van het schot. Maak je het speelveld groter dan voeg je een element toe, de verdediger moet nu ook rekening houden met de actie naar de korf en zal gepaste afstand moeten houden. Opstelling
Opstelling Actief verdedigen in 2 tegen 2
Doel Met deze oefening train je de verdediger om te voorkomen dat de aanvaller kan schieten.
De opzet van de oefening zorgt voor de motivatie en vanuit de coaching kan je aansturen op het continue binnen armslengte meebewegen. Omschrijving Er zijn 2 aanvallers en 2 verdedigers bij 1 paal. Een vak afzetten met 4 dopjes kan belangrijk zijn om te voorkomen dat er van (erg) ver geschoten wordt, waardoor het vervolgens onrealistisch wordt voor de verdediger.

Binnen de 2 tegen 2 vechten de directe tegenstanders ook een strijd uit tegen elkaar:
- De aanvaller krijgt een punt iedere keer dat een (niet verdedigd) schot de korf raakt.
- De verdediger krijgt een punt voor iedere keer dat de aanvaller de bal krijgt en niet kan schieten / verdedigd schiet / schiet maar de korf niet raakt.

De eerste met 5 punten wint. Daarna kan je doorspelen tot bij het andere tweetal ook 1 speler 5 punten heeft, waarna je van functie wisselt. UitdagenderAls trainer kan je de aanvallers helpen door zelf mee te doen in de passing, waardoor het voor de verdedigers lastiger zal worden om het schot te voorkomen. Opstelling