Default tekst.
Kopieƫr link Open printversie Stuur Whatsapp bericht Voeg toe aan nieuwe training
Voeg deze oefening toe aan een training. Toevoegen aan nieuwe training
Door een oefening aan je favorieten toe te voegen kan je deze oefening later eenvoudig terugvinden. Hiervoor moet je ingelogd zijn.
Inloggen Account aanmaken
Default tekst.
logoInloggen
Header image
Doorloopbal verdedigen Het leren verdedigen van een doorloopbal bestaat uit meerdere onderdelen, zoals bewustwording, het houden van gepaste afstand en het op snelheid mee gaan tot aan de paal. In deze categorie een aantal onderdelen waarmee je dit kan oefenen.

Doelgroep In de praktijk zijn deze oefeningen meestal relevant vanaf tweedejaars E teams.
Opstelling Aanvaller voor je houden #2
Doel Bij deze oefening oefent de verdediger de zijwaartse en achteruit bewegende bewegingen, om zo de aanvallende speler voor zich te houden. Omschrijving Twee spelers staan in een vak met een lengte van 3 tot 5 meter.

De aanvallende speler heeft als opdracht om de rug van de verdedigende speler aan te tikken. De verdedigende speler probeert dit te voorkomen door binnen het vak te bewegen en zijn rug bij de aanvaller weggedraaid te houden.

Als het 3 keer gelukt is wisselen de spelers van functie, of geef de aanvaller 20 seconden om zo vaak mogelijk de rug aan te tikken. Opstelling
Opstelling Doorloopbal verdedigen #1
Doel Op een gecontroleerde manier als verdediger leren tussen de aanvaller en de paal te blijven. Omschrijving Er is een trainer als aanvaller en een speler als verdediger. Daarnaast een aangever onder de korf, dit kan een trainer of een speler zijn.

De trainer gaat bewegen rondom de korf en krijgt afwisselend (niet precies om en om) de bal voor het afstandsschot of zet een actie naar de korf in. Probeer de juiste combinatie te zoeken tussen het laten ervaren van de verdediger en het geven van feedback.

Door als trainer aan te vallen heb je maximale controle en kan je de intensiteit aanpassen aan de mogelijkheden van de verdediger.

VariatiesEen verdediger kan de neiging hebben om te stoppen met verdedigen zodra de aanvaller ter hoogte van de aangever is. Om te oefenen op mee gaan tot aan de paal is het belangrijk dat de aangever op enige afstand van de paal staat. Opstelling
Opstelling Doorloopbal verdedigen #2
Doel Bij deze oefening oefen je het naar achter meewegen tot aan de paal, waarbij de spelers de oefening zelfstandig moeilijker of makkelijker maken afhankelijk van hoe het gaat.

Belangrijk is dat de verdediger leert zijn voorsprong te behouden. Dus niet stil blijven staan tot de aanvaller dichtbij is, maar gelijk met de aanvaller in beweging komen. Omschrijving Een aanvaller staat met de bal op afstand van de paal.
De verdediger staat tussen de aanvaller en de paal, bij een dopje.

De opdracht is dat de aanvaller probeert een doorloopbal te scoren, waarbij de verdediger mag bewegen zodra de aanvaller beweegt.

Is het gelukt om de doorloopbal te voorkomen dan begint de verdediger bij de volgende doorloopbal 1 dopje dichterbij de aanvaller. Is het niet gelukt, dan begint de verdediger 1 dopje verder weg. Laat dit bijvoorbeeld 4x doen en wissel dan door. VariatiesDe oefening kan ook met een aangeef, waar de bal dan begint. De oefen-frequentie ligt dan iets lager doordat er gewerkt wordt met drietallen in plaats van tweetallen, maar het is met deze opzet wel mogelijk om ook het blijven verdedigen nadat de aangeef gepasseerd is mee te nemen. Zorg dat de aangeef 2-3 meter voor de korf staat. Opstelling
Opstelling Actie naar de korf verdedigen
Doel Het verdedigen van de doorloopbal (oftewel omgaan met acties naar de korf) in een spelvorm. De aanvaller heeft twee opties, 1 aan de buitenkant en 1 bij de korf. Daardoor moet de verdediger zowel bijblijven aan de buitenkant als zorgen dat hij niet voorbij gelopen wordt. Omschrijving Een aanvaller en een verdediger bij een korf. De aanvaller mag lopen met de bal en heeft twee opties om punten te scoren.
1) Op de cirkel met de bal om de buik draaien (vierkant kan ook).
2) Door de korf aan te tikken.

De verdediger kan beide acties voorkomen:
1) De aanvaller tikken voor het rondje om de buik klaar is.
2) De korf eerder aantikken dan de aanvaller.

Speel de oefening een korte periode, bijvoorbeeld 30 seconden, en wissel daarna van functie. UitdagenderMaak een tweede cirkel dicht rond de korf en vervang het aantikken van de korf door het schieten vanuit deze cirkel. De verdediger voorkomt deze actie door te verdedigen volgens de normale regels.

Verder kan deze oefening ook uitgebreid worden richting een normale 1 tegen 1 oefening. Opstelling