Default tekst.
Kopieƫr link Open printversie Stuur Whatsapp bericht Voeg toe aan nieuwe training
Voeg deze oefening toe aan een training. Toevoegen aan nieuwe training
Door een oefening aan je favorieten toe te voegen kan je deze oefening later eenvoudig terugvinden. Hiervoor moet je ingelogd zijn.
Inloggen Account aanmaken
Default tekst.
logoInloggen
Header image
Spellen In deze categorie staan leuke oefeningen die je niet zo snel zal kiezen als je een korfbaldoel in gedachte hebt, maar juist als je gewoon even iets leuks wil doen.

Dat betekend natuurlijk niet dat de oefeningen niet nuttig zijn, zo wordt er in de meeste oefeningen veel bewogen of geschoten.
Opstelling Loopvormen & tikspel combinatie
Doel De basis is een standaard loopvorm oefening, waarbij je de spelers op verschillende manieren heen en weer laat bewegen om de algemene motoriek te trainen.
Het tikspel element voegt daar reactievermogen aan toe, door spelers zo snel mogelijk te laten reageren en te bepalen wat ze gaan doen. Omschrijving De spelers staan op een lijn en krijgen van de trainer steeds een manier waarop ze naar de overkant lopen. Voor voorbeelden zie Loopvormen.

Alle spelers hebben een lintje om, 1-3 spelers met dezelfde kleur. Af en toe, tijdens het heen en weer lopen, roept de trainer de kleur van 1 van de lintjes. Dit worden dan vervolgens de tikkers. De tikkers krijgen 10 seconden om zoveel mogelijk van de overige spelers te tikken.

Daarna allemaal weer naar dezelfde lijn en opnieuw met een loopvorm beginnen.
Het is de bedoeling dat de tikronde onmiddellijk begint als de trainer een kleur noemt en dat er als de tikronde afgelopen is weer snel gestart wordt met de volgende loopvorm. Hou het tempo erin. VariatiesIn plaats van loopvormen waarbij de spelers heen en weer lopen kan je ook bewegingsoefeningen staand op dezelfde plek doen. Denk bijvoorbeeld aan Jumping Jacks, zitten/liggen en weer overeind komen, naar voren en naar achter springen, enz.
De trainer geeft af en toe een volgende bewegingsopdracht en noemt een kleur om een tikronde te starten. Opstelling
Opstelling Scoor doelpunten en vermijd de tikkers
Doel Een leuk spelletje om de training mee te beginnen, waarbij de spelers continue in beweging zijn. Omschrijving Alle renners hebben een bal en beginnen aan een zijkant. In het midden staan tikkers, zonder bal.
De renners rennen heen en weer en mogen iedere keer dat ze aan de overkant komen 1 keer schieten. De opdracht is om als eerste 5 doelpunten te scoren.

In het midden is een vak met tikkers. Iedere keer dat de renners naar de overkant gaan moeten ze door dit vak. Als een renner getikt wordt gaat de bal naar de tikker en wisselen beide van functie. Zodra de nieuwe tikker iemand tikt krijgt hij weer een bal en kan hij verder gaan met heen en weer rennen en doelpunten scoren. Opstelling
Opstelling Overeind en rennen
Doel De algemene motoriek trainen door uit verschillende houdingen zo snel mogelijk overeind te komen. Daarnaast geschikt als warming-up / openingsoefening doordat er veel in gerend wordt en het een leuk spelletje is. Omschrijving De spelers zitten of liggen steeds in een bepaalde houding. Als de trainer fluit komt iedereen overeind, rennen ze een rondje (om het voor hen verste witte dopje heen) en gaan ze op dezelfde plek weer zitten. (de gele spelers zijn enkel voor de variatie, zie hieronder)

Als houding kan je bijvoorbeeld het volgende doen. De starthouding is ook de eindhouding, dus hoe de spelers weer gaan zitten/liggen als ze het rondje gerend hebben.
- Kleermakerszit
- Zitten met benen lang vooruit
- Liggen op buik, rug of zij.
Bij alle vormen kan er gevarieerd worden door het gezicht/hoofd naar voren of naar achter te hebben.

Als iedereen weer op z'n beginplek is geef je aan wat de volgende houding is. Zodra iedereen deze aangenomen heeft fluit je en begint de oefening opnieuw. VariatiesAls de basis duidelijk is kan je de oefening interessanter maken door twee tikkers toe te voegen. Dit zijn de gele spelers.
De tikkers doen wat zit/lig houding hetzelfde als de rest, maar in plaats van een rondje rennen mogen ze de langs rennende spelers tikken.
Laat iedere speler beginnen met een aantal levens. Getikt worden is een leven eraf. Op die manier blijft iedereen wel meedoen. Opstelling
Opstelling Via de dopjes naar de korf
Doel In beweging + alert waar je naar toe moet, om vervolgens een schot kans te krijgen. Omschrijving De spelers krijgen een opdracht ("Blauw, wit, rood") en moeten in die volgorde langs de dopjes naar een korf. Daar schieten, dan de volgende opdracht.
Doordat iedere kleur er meerdere keren ligt zijn er steeds meerdere mogelijkheden. VariatiesGeef de spelers een opdracht met de bal tijdens het lopen, bijvoorbeeld de bal om hun middel draaien, de bal hoog houden of de bal met gestrekte armen voor zich houden. Opstelling
Zou je liever ...
Doel Een leuk gezelschapsspelletje, bijvoorbeeld voor tijdens de drinkpauze of in de auto. Omschrijving Bij deze oefening stellen de kinderen elkaar om beurten een vraag. Deze vraag lezen ze voor vanaf een blaadje of telefoon/tablet.
De vragen zijn verdeeld in verschillende categorieƫn en zijn beschikbaar via een aparte pagina.

Naar de vragen
1 Waarheid en 1 leugen
Doel Dit is een leuke 'oefening' om voor aanvang van een wedstrijd te doen, of halverwege een intensieve training. Omschrijving Een speler vertelt 2 dingen die hij de afgelopen dagen gedaan heeft. Echter, 1 is echt gebeurt en de ander is verzonnen. De rest moet raden welke er verzonnen is.
Tikspel namen leren.
Doel Kennismakingsspel. Omschrijving Er zijn twee vakken naast elkaar. In ieder vak is 1 tikker, de rest van de spelers zijn over de vakken verspreid.

Als de tikker iemand tikt moet de tikker de naam van diegene zeggen. Lukt dit, dan moet de getikte speler naar het andere vak. Lukt dit niet, dan mag de getikte speler blijven staan.
Tikspel (algemeen)
Doel Enkele tips, toepasbaar op de meeste tikspellen. Omschrijving Voorkom dat spelers die af zijn niks staan te doen.
- Laat ze 1x scoren en daarna mogen ze weer meedoen.

Teveel keuze bij het kiezen van een tikspel? Lastig om een tikker te kiezen?
- Laat 1 speler deze dingen bepalen. Een volgende training kies je weer iemand anders.

Word er iemand nooit getikt?
- Als je die persoon tikt heb je gewonnen.
Stuitertik
Doel Een leuke spelletje waarbij je ook werkt aan balvaardigheid. Omschrijving Een afgeschermt vak met daarin alle spelers met een bal (op 1 of 2 na, dit zijn de tikkers).

De 'tikkers' moeten proberen de bal bij iemand weg te tikken. Als dit lukt stuiteren zij met de bal verder en wordt het 'slachtoffer' de nieuwe tikker.
Opstelling Pesten
Doel Een schot spel. Omschrijving De twee schutters schieten om de beurt. Als 1 van beiden scoort, moet de andere wisselen met de rebounder. VariatiesPas wisselen als 1 van beide 3 doelpunten gemaakt heeft. Opstelling
Winners and losers (2)
Doel Een schot spel. Omschrijving Als de schutter scoort dan schuift hij een paal op. De schutter daar wordt aangetikt en moet een paal terug.
Het lijkt op winners and losers, het verschil is dat je bij dit spel na 1 keer scoren meteen opschuift.

Redelijk chaotisch spel, trainers moeten goed opletten om de spelers de juiste kant op te sturen.
Winners and losers
Doel Een schot spel. Omschrijving Per tweetal een paal, deze palen staan op een rij.

Er wordt een halve minuut gesneldoeld, om beurten schieten. Daarna gaan de winnaars de ene kant op en de verliezers de andere kant. Je hebt dus een winnaarskant en een verliezerskant.
Aan beide uiteinden blijft steeds 1 speler staan. VariatiesHet kan ook met een andere opdracht, bijvoorbeeld strafworpen.
Water spelletjes
Doel Leuke spelletjes voor als het warm weer is. Omschrijving # Natte doek of spons
De spelers zitten achter elkaar op de grond. De voorste heeft een doek en een emmer water, de achterste een lege emmer of fles.
De voorste doopt een doek in een emmer water en geeft deze over het hoofd naar achter door. De achterste wringt hem uit in een fles. Maak 2 of meer teams, wie heeft als eerste zijn fles vol?

# Water doorgeven
Minstens drie spelers staan op een rij, met het gezicht dezelfde kant op. Alle spelers hebben een bekertje.
Er staat een emmer met water bij de voorste speler en een lege fles bij de achterste speler.

De voorste vult zijn bekertje in een emmer water en moet het water dan in het bekertje van degene achter zich gieten. Hij mag hierbij niet omkijken en moet het dus 'blind' doen.
De achterste giet het water in een fles.

# Schot duel
Als een schutter twee keer scoort mag hij een fles van een ander omgooien. Diegene mag de fles pas weer overeind zetten a Variaties# Spons gooien
In tweetallen een spons overgooien. De eerste doopt de spons in een emmer water zodat deze goed nat is, gooit hem daarna naar de tweede persoon en deze knijpt hem uit in een fles. Welk groepje heeft als eerst de fles vol?
Kan ook in drietallen, waarbij de middelste speler de spons doorgooit.
Geblinddoekt schieten
Doel Een gezellige onderbreking van een serieuze training. Omschrijving Vanaf 3 meter geblinddoekt schieten. De schutter schiet meerdere keren achter elkaar en de rebound coached ('harder', 'meer naar links', etc.)
Slinger doorloopbal
Doel Een gezellige onderbrekening (of start) van een serieuze training. Omschrijving De spelers houden elkaar bij de schouders vast en gaan door het dopjesparkour naar de korf. De voorste heeft een bal. Als de trein aankomt bij de paal maakt de voorste een doorloopbal. Deze persoon sluit daarna achteraan aan en de nieuwe nummer 1 vangt de bal af. Daarna naar voren en opnieuw.
Opstelling Combo estafette
Doel Een actieve warming-up waarbij iedereen continue in beweging is. Omschrijving Speler A rent steeds met de bal naar de korf en schiet, 1 keer proberen per keer rennen.
Speler B brengt 1 voor 1 dopjes naar de korf. Aan het eind telt het tweetal het aantal doelpunten en het aantal gebrachte dopjes bij elkaar op.
Je kan de oefening daarna nog een keer doen en dan andersom, of halverwege 'wisselen!' roepen. Opstelling
Jagerbal
Doel Leuk tikspel met een bal. Omschrijving Twee tweetallen met een bal (jagers). De jagers proberen de anderen (de lopers) te tikken met de bal (afgooien). Lopen met de bal mag niet, dus er moet binnen het tweetal overgegooid worden om dicht bij een tegenstander in de buurt te komen.

Spelers die af zijn moeten buiten het veld 1 keer scoren en mogen daarna weer meedoen. VariatiesVariant: De lopers mogen de bal nu nadat deze gestuiterd heeft pakken en daarna door over te gooien proberen te scoren op de korven (lopers mogen ook niet lopen met de bal). Als een loper de bal vast heeft en getikt wordt door een jager dan moet de bal ingeleverd worden en beginnen de jagers weer met afgooien.
Opstelling Ratten en raven
Doel Een leuk spel waarbij spelers het reactievermogen oefenen en lekker in beweging zijn. Omschrijving De trainer vertelt een verhaal waarin de woorden 'ratten' en 'raven' voorkomen. Als het wordt 'ratten' genoemd wordt moeten de raven de ratten gaan tikken, en andersom.
Beide groepen hebben een lijn achter zich, waar zij heen moeten rennen en waarachter zij veilig zijn. VariatiesJe kunt vanuit dezelfde opzet spelers ook steen, papier, schaar laten spelen tegen elkaar, waarbij de winnaar de verliezer moet tikken. Je hoeft dan geen verhaal te vertellen en de spelers zijn continue bezig. Opstelling
Opstelling Shoot-out
Doel Een populair spel. Omschrijving De twee spelers met een bal beginnen te schieten en als er gescoord wordt gaat de bal naar de volgende. Als van de twee schutters de speler die achteraan stond als eerst scoort, dan is de speler die vooraan stond af. Het is dus belangrijk om steeds te weten wie van de twee schutters vooraan stond.

Als je de eerste was en scoort gaat de bal naar nummer 3 en sluit je zelf achteraan aan (spel gaat door). VariatiesWerken met levens werkt goed om te voorkomen dat afvallers lang moeten wachten. Bijvoorbeeld met 3 levens, iedere keer af is een leven eraf. Dan na ~1.5 minuut: iedereen die nog over is heeft gewonnen. EenvoudigerDe oefening kan ook met 1 bal. Je mag dan 1 keer schieten en bent af als je niet scoort, terwijl degene voor je wel gescoord heeft. Heeft degene voor je niet gescoord, dan hoef je zelf ook niet te scoren.
Opstelling
Opstelling Partijvorm door de hoepel
Doel Deze oefening is een creatieve partijvorm waar aanvallend veel gooien en vangen in zit.
Verdedigers moeten naast het normale onderscheppen ook in de gaten houden waar de speler met de hoepel staat en daar hun positie op aanpassen. Omschrijving Twee teams spelen tegen elkaar. Per team staat er 1 speler in een vierkant, met een hoepel in zijn handen. De overige spelers staan in het veld, tussen en om de hoepels. Deze veldspelers mogen niet in het vierkant komen.
De oefening kan met ieder soort bal gespeeld worden, maar een zachte bal zal, zeker bij jonge kinderen, het best werken.

De opdracht voor de veldspelers is om samen te spelen richting het vierkant en de bal vervolgens door de hoepel te gooien. De speler in het vierkant mag de veldspelers hierbij helpen door in het vierkant te bewegen en de hoepel te bewegen.
De taak voor de verdedigende spelers is om de baan naar de hoepel af te schermen en de bal te onderscheppen.

Wordt de bal door de hoepel gegooid dan levert dit een punt op en gaat de bal naar het andere team. VariatiesSta toe dat spelers de bal uit elkaars handen trekken. EenvoudigerMaak het voor de aanvallende spelers eenvoudiger door de verdedigers te laten spelen met 1 arm op de rug. UitdagenderVoeg onderstaande toe als spelers goed kunnen gooien en het spel door beginnen te krijgen, met als gevolg dat de bal vooral van ver gelijk richting het vierkant gegooid wordt.
Speel het spel binnen de lijnen van een monokorfbalveld en leg een lijn in het midden. De aanvallende spelers mogen de bal nu enkel nog door de hoepel gooien als ze op de aanvallende helft van het veld zijn.
Met deze aanpassing beperk je de mogelijkheden om een punt te scoren en wordt het overspelen belangrijker. Een alternatieve optie is dat er enkel van naast en achter het vierkant gescoord mag worden.

Ook kunnen de vierkanten kleiner gemaakt worden. Hierdoor krijgt de speler met de hoepel minder bewegingsruimte en moet er preciezer gegooid worden. Opstelling